Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Hvordan montere genser med isydde ermer

Se her for tysk oversettelse

Montering av gensere har fått et ufortjent dårlig rykte på seg for å være ekstremt vanskelig.  Jeg har derfor laget en oppskrift på hvordan man monterer for å knuse denne myten. Montering er ikke vanskelig, bare veldig kjedelig haha. Jeg vil gjøre oppmerksom på at det finnes mange måter å montere på, men dette er sånn JEG gjør det:D 

LRM_EXPORT_76575120897460_20190213_214610352.jpeg

(Bilde: Åste og venninden på tur i Pasvik med Norske skoggensere strikket i Alafosslopi. De monterte for første gang og de var sååå flinke!!:D ).

Det du trenger for å montere er:

  • Strikkepinner.
  • Nål med rund tupp.
  • litt restgarn.
  • Symaskin. (Har du aldri brukt en symaskin før så øv deg på en avis. Nye symaskiner er veldig enkle å bruke og den eneste ferdigheten du egentlig trenger å lære deg er å sy fremover og kunne trykke på reversknappen i noen sekunder).

Steg 1

Når du er ferdig med å strikke ermene og for- og bakstykket fester du tråder. (Ermene skal være felt av og husk å fell løst av! Bruk gjerne en større pinne for å felle av. Ikke fell av maskene på for-og bakstykket.). Når jeg har felt av ermene lar jeg 1 meter med tråd være igjen slik at jeg kan bruke det til å sy inn belegget senere.

Steg 2

Sett for- og bakstykket på to lange rundpinner slik bildet viser og fell 3 masker i hver side av for-og bakstykket slik at det blir lettere å komme til med symaskinen. Bruk maskemarkører til å markere hvor halsen skal være. Mål ermets bredde og bruk litt reststegarn for å markere hvor du skal sy. Sy rundt denne steken slik bildet viser. Jeg pleier å sy to eller tre ganger. Jeg syr med rette sting. Mange foretrekker zik-zag søm. Jeg har prøvd begge deler og merker ingen forskjell så jeg bruker derfor rette sting fordi jeg føler at jeg får bedre kontroll når jeg syr.

Steg 3

Vreng for- og bakstykket. Strikk sammen skuldrene. Når man strikker sammen skuldrene feller man av som du ville gjort ellers, men istedenfor å plukke opp 1 maske, plukker du opp 2 masker. Stop når du kommer til halsen. 

Klipp opp mellom sømmene og sy inn ermene. Jeg pleier å sy dem inn for hånd. Bruk maskemarkører slik at du er sikker på at det blir jevnt fordelt. 

Bruk garn til å sy inn ermene. Strikk er lenger i bredden enn i høyden og derfor må du av og til hente opp 2 “broer” mellom maskene istenfor 1. Huskeregelen er at man skal hente opp 2 “broer” på en gang for hver tredje maske, men dette varierer fra plagg til plagg siden ingen strikker helt likt. Så derfor er det viktig at du bruker maskemarkører slik at du hele tiden holder deg oppdatert på om du skal hente opp 1 eller 2 “broer”.

Steg 4

Sy over en runde med symaskinen på vrangen over «håndsømmen» slik at du er sikker på at det holder. Sy belegget over sårkanten.

Steg 5

Nå skal halsen strikkes. Hent opp en maske fra hver skulder slik at det ikke blir noen hull og strikk halsen 😀 

Gratulerer! Du har nå ferdig! Legg genser i vann og tørk den flatt.

IMG_1074.jpg
Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev✉️

Vi sender deg e-post når vi har noe nytt!😁