HVORDAN STRIKKE VILLMARKSGENSEREN FOR NYBEGYNNERE 😀

 Velkommen til mitt lille kurs i hvordan man strikker Villmarksgenseren! Du kan også bruke denne guiden til å strikke de andre genserne mine med rundfelling. 

HVORDAN STRIKKE VILLMARKSGENSEREN FOR NYBEGYNNERE :D 

Oppskrift på Villmarksgenseren finner du HER. Annen strikkehjelp for hvordan du strikker Villmarksgensere kan du spørre i får facebook-gruppe HER

 Garn 

Som nybegynner er første genser et prosjekt som mest sannsynlig kommer til å få en del skjønnhetsfeil og det kan være greit å ikke blakke seg fullstendig. Mitt tips er at du bruker et rimelig garn på første genser og heller bruker litt penger på din andre genser:D Rimlige garn som fungerer ypperlig er Drops Eskimo eller Hobbygarn fra viking garn. 

Og noen garntips hvis du skal strikker mer: 

De garntypene jeg pleier å bruke til Villmarksgenseren er Alafosslopi, Blåne pelsullgarn eller Troll. Alafosslopi er et islandsk garn som inneholder dekkhår og underull, noe som gjør genseren vannavstøtende og helt perfekt til tøffe forhold. Troll og Blåne er også ypperlige garn til friluftsliv. 

Skal du kunbruke genseren inne kan du prøve et alpakkagarn= Børstet alpakka fra sandnes garn, bris fra viking garn, drops melody, pus fra DSA. 

Pinner: 

Nye strikkere strikker ofte enten veldig løst eller veldig stramt. Folk som strikker stramt foretrekker ofte metallpinner eller pinner laget av polert bjørk fordi garnet glir bedre på pinnen. Strikker du derimot løst er bambuspinner et bedre valg. Så du får nesten bare prøve deg frem og se hva du liker best 😀

Ulike typer pinner: 

Det finnes et hav av ulike pinner, men frykt ikke! Hvilke pinner du trenger står i oppskiften. Det står også alltid at pinnestørrelse er veiledende. Og grunnen til det er at alle strikker forskjellig og man bruker pinnestørrelsen til å regulere hvor stor en maske blir. I oppskriften på Villmarksgenseren er det 13 masker på 10 cm og det betyr bare at du må bruke den pinnen som gir deg dette maskeantallet. Så om du strikker superstramt uten å regulere pinnestr får du en bitteliten genser. Det er også veldig vanlig å strikke mye strammere på mønster enn ensfarget strikk, så her må man ofte øke pinnestørrelse for å få riktig strikkefasthet. 

Syns du strikkefasthet var litt skremmende anbefaler jeg at du strikker din første genser også kan du bekymre seg over strikkefasthet til genser nr 2!

 

( Hvordan strikke Villmarksgenseren for nybegynnere)

Hvordan finne riktig størrelse for deg? 

Når jeg skal finne riktig størrelse måler jeg rundt brystet og legger på mellom 7 og 10 cm for å finne riktig overvidde. Grunnen til det er at jeg syns at tettsittende ullgensere er veldig ubehagelig å ha på. Dessuten ønsker jeg at det skal være plass til litt klær under genseren. Skal du bruke genseren mye ute i regn og snø vil genseren også trekke seg sammen(dette gjelder kun ullgarn). så det er bedre at genseren er litt for stor, enn litt for liten. 

Strikker du genseren for trang sklir ofte genseren opp på bærestykket og du må hele tiden dra den ned, noe som kan bli et irritasjonsmoment. 

For at genseren skal bli riktig størrelse i forhold til oppgitt mål er det viktig at antall masker på 10 cm stemmer, også på mønsteret. Og derfor kan det hende du må øke pinnestørrelsen på mønsteret for at genseren ikke skal bli for stram 😀

Størrelsene som er oppgitt er standardiserte. Alle kropper er forskjellige, og det er mulig du vil ha kortere eller lenger ermer og bol på din genser. Det er helt umulig å lage en størrelse som sitter perfekt på absolutt alle kroppsfasonger, så når du har blitt mer erfaren kan du trikse og mikse litt. Kanskje du vil ha en innsvinging i livet? Da kan du gå ned i pinnestørrelse midt på bolen slik at det blir strammere akkurat der. Med andre ord kan du bruke både maskeantall og pinnestørrelse (strikkefasthet) til å lage genseren akkurat som du vil. Men som helt fersk strikker er det lurt å holde seg til oppskriften. 

Hvordan strikke bol

Hvordan legge opp masker(Hvordan strikke villmarksgenseren) 

Jeg bruker metoden “long tale cast on” (søk på youtube hvis du er usikker på hvordan du gjør dette) når jeg legger opp masker. Dette er den mest vanlige metoden å legge opp masker på i Norge. Jeg pleier å beregne at en armlengde med garn er ca 50 masker. Så hvis jeg skal legge opp 200 masker beregner jeg 4 armlengder garn pluss litt ekstra for å være helt sikker på at jeg har nok garn til å legge opp før jeg lager en løkke, som er den første masken. Legg opp maskene på pinne 4,5 mm. Når jeg teller over antall masker teller jeg først 50, plasserer en markør, teller 50, plassere en markør osv. Teller man alt på en gang kommer man fort ut av telling, og spesielt hvis noen prøver å snakke til deg mens du teller. Alle strikkere  vet hvor irriterende det er😂

Syns du det er vanskelig å legge opp kan jeg gledelig fortelle at de fleste ferske strikker syns at dette er det aller vanskeligste med hele genseren. Obs! prøv å legg opp slik at du kan dra garnet frem og tilbake på pinnen, ikke for løst, men heller ikke for stramt. 

Vrangbord 

Nå skal du begynne å strikke vrangbord. Hensikten med vrangbord er å lage en slags “strikk” nederst, men også at bolen ikke skal krølle seg. 

Genseren strikkes rundt og rundt så den første masken du skal strikke er den aller først masken du la opp. Pass på at maskene ikke har snurret seg på pinnen. Begynner du å strikke med snurr på maskene får du en slags kringle som er umulig å redde. I oppskiften på Villmarksgenseren skal man strikke 1 rett og 1 vrang maske. Rette masker er formet som en V, mens vrange masker er bare en omvendt rettmaske, og den har en slags “perle”. Mange nye strikkere syns vrangbord er vanskelig og litt forvirrende. Kjenner du at du mister all motivasjon av vrangbord strikker du den litt kortere enn det som står i oppskriften. 

Tips: Har du en tendens til å strikke veldig løse vrangborder kan du strikke “Vridd rett” eller “vridd vrang” for å gjøre vrangborden strammere. Jeg liker vrangbordene skikkelig stramme så jeg strikker ofte vridd vrang. 

Mønster

Etter vrangbord skal du skifte til pinne 6. Dette gjør du ved å strikke over maskene i glattstrikk på en rundpinne 6 mm. Glattstrikk betyr bare at du skal strikke kun rette masker. Og nå er du klar for diagram A. Diagrammet leses fra høyre mot venstre. Du kan legge en post it lapp over de radene du ennå ikke har strikket for å få bedre oversikt over hvor du er i diagrammet. Flytt post it lappen oppover etterhvert som du blir ferdig med en runde. 

Det finnes mange ulike metoder å strikke mønster på. Noen liker å ha trådene på pekepingene, mens noen liker å ha en i hver hånd. Søk på youtube på “fair isle knitting” eller “how to knit colourwork”. Finn den metoden som passer deg best. Det er veldig vanlig å strikke mye strammere med flere tråder, så prøv slapp av i hendene. Det kan også være lurt å øke pinnestørrelsen på mønster for å få riktig strikkefasthet. 

Vær konstant med hvor du har fargene. Den dominante fargen skal være nærmest strikketøyet slik at den blir fremhevet og “popper”. Bytter du på plassen på trådene vil resultatet bli ujevnt. Jeg pleier å ha et nøste liggende til venstre for meg, og et til høyre for meg slik at de ikke snurrer seg sammen. 

Hvis du er helt fersk og ikke helt har fått strikkingen inn i fingrene ennå anbefaler jeg at du dropper mønsteret nederst og strikker bol og ermer ensfarget slik at du får rettmaskene inn i fingrene før du begynner på mønsteret på bærestykket. 

Resten av bolen(Hvordan strikke villmarksgenseren) 

Hurra! Du er nå ferdig med den slitsomme biten. Nå skal du kun strikke ensfargede rettmasker til bolen når oppgitt mål. Hos nye strikkere er det vanlig å miste masker, eller å lage nye masker på veien. Tell over at maskeantallet stemmer. Har du mistet masker uten å hente dem opp igjen må du ta en liten nål og en tråd med garn og hente masken. Sy deretter masken sammen med masken over og sy inn tråden på innsiden av genseren. Har du derimot klart å øke antall masker ved et uhell må disse felles ved å strikke masker sammen jevnt fordelt på neste runden. Man feller masker ved å strikke to masker sammen.

Hvordan strikke ermer (Hvordan strikke villmarksgenseren) 

Vrangbord på ermene 

Du begynner med å ta frem strømpepinner i størrelse 4,5 mm. Strømpepinner blir også kalt settpinner, og på engelsk heter de DPN`s(kort for double pointed needles). Det første du gjør er å legge opp masker. Et sett med strømpepinner består av 5 pinner der du skal legge opp masker fordelt på 4 pinner og bruke den femte pinner til å strikke med. Det er såpass få masker nederst på ermene til Villmarksgenseren at jeg pleier å bruke kun 4 pinner på vrangborden (jeg legger opp på 3 masker og bruker den fjerde til å strikke med). 

Det er to ulike måter å legge opp masker på strømpepinner. Du kan enten legge opp alle på en pinne og fordele dem på 3 pinner etterpå, eller du kan legge opp maskene jevnt fordelt på pinnene med en gang. Jeg pleier å legge opp maskene jevnt fordelt med en gang. 

Ermet strikkes rundt og rundt, slik som bolen. Pass på at ingenting har snurret seg før du begynner! De første rundene er litt seige! her flyr ofte pinnene litt rundt og det føles litt kaotisk, men det blir bedre etterhvert:D  Når du er ferdig med å strikke maskene på en pinne, strikker du bare videre på neste pinne. Pass på å stram litt til når du begynner å strikke på en ny pinne. Det har lett for å bli litt løst i overgangene og det vil man helst unngå. Fortsett rundt og rundt til vrangborden måler riktig lengde. 

Økninger etter vrangbord 

Når du er ferdig med å strikke vrangborden skal du både skifte pinnestørrelse og øke masker. 

Dette gjør du ved å strikke maskene over på strømpepinner 6 mm samtidig som du øker det maskeantallet som er oppgitt i oppskriften jevnt fordelt. Her må du strikke over maskene på 4 pinner (og ikke 3 som på vrangboden) ettersom det kommer flere masker på pinnen. Du øker masker ved å løfte opp den lille “broen” mellom to masker og strikker denne vridd. Det er viktig at du stikker masken vridd slik at den får en liten “snurr” for å unngå hull i strikketøyet. Er du usikker på hvordan du øker masker kan du søke på “make 1” på youtube. 

Mønsteret nederst på ermene 

Strikk mønster nederst. Det kan være litt krunglete å strikke mønster med strømpepinner og det har lett for å bli litt stramt. Pass på at trådene på innsiden ikke blir for stramme. Prøv på underveis. Syns du det er litt forvirrende å strikke mønster kan du bruke en post-itlapp og dekke over de radene du ennå ikke har strikket. Flytt post-itlappen oppover for hver runde. 

Økninger 

Etter mønsteret skal du begynne å øke masker. Maskene skal økes under ermet slik at de blir mindre synlige. Begynn med å markere den midterste masken under ermet (første masken på runden). Du skal nå øke en maske på hver side av denne masken( to masker økt) hver 8 runde til du får oppgitt maskeantall. Jeg pleier å bruke høyre og venstrevendte økninger. Hvis du er usikker på hvordan du gjør dette kan du søke på “make 1 left” og “make 1 right” på youtube. Youtube er en nybegynners beste venn når det kommer til strikking, men man må vite hva man skal søke på. Etterhvert som du får litt fler masker på strømpepinnene kan du skifte til en liten rundpinne 6 (40 cm lang). Strikk ermet til oppgitt, eller ønsket, lengde:D 

Her har jeg strikket vrangbord, økt masker etter vrangbord, strikket mønster og begynt økningen.

Hvordan sette ermene inn på bolen 

Mange tror at det er supervanskelig å sette ermene over på bolen. Det er helt vanvittig enkelt! Genseren ser slik ut= Erme, front, erme, rygg. Begynnelsen av runden er bak venstre ermet.

Slik gjør du= Når du har strikket ferdig ermet setter du oppgitt antall masker, fra undersiden av ermet, på en tråd slik som bildet viser.

Ermet er ferdig strikket og masker er satt av til ermehull.

Ta frem bolen og sett oppgitt antall masker på en tråd. Strikk deretter over ermet på samme pinne som bolen.

Masker fra ermer og bol er satt av. Ermet er nå klart for å strikkes over på samme pinne som bolen.

Nå er det bare å strikke i vei!

Nå strikker du videre til andre siden av bolen og sette oppgitt antall masker på en tråd. Strikk over neste ermet på samme måte og strikk videre til du du kommer til begynnelsen av runden.

Tada! Nå er begge ermene strikket på. Begynnelsen av runder er bak venstre ermet.

Hvordan strikke bærestykket

Mønsteret mitt foran på genseren 

Begynnelsen på runden er bak venstre ermet. Så for å finne ut av hvor du må begynne for å få mønsteret midtstilt må du først markere midt foran på genseren. 

Den aller enkleste måten å få mønsteret midtstilt er å markere hver eneste maske som skal strikkes i mønsterfarge fra midt foran på genseren og helt frem til du kommer til omgangens begynnelse. 

Rapporten er på 6 masker så da markerer du en masker, teller 5 og marker den 6 masken, teller 5, markerer den 6 masken osv helt frem til du kommer til omgangens begynnelsen. Nå vet du nøyaktig  hvilken maske som først skal strikkes i mønsterfarge. 

Når du strikker labbene gjør du det samme. Rapporten er på 16 masker så da markerer du 16 masker midt foran, marker 16 masker igjen osv. til du kommer til omgangen begynnelse. 

Her har jeg markert hvor labbene skal være 😀

Felle jevnt fordelt

Etter du har strikket ferdig første del av diagrammet skal du felle jevnt fordelt. (Det finnes apper du kan bruke for å gjøre dette enklest mulig hvis du foretrekker det.) 

Jeg gjør det slik= 

Hvis jeg har 200 masker på pinnen og skal felle 40 masker deler jeg 200 på 40. Da får jeg 5. det betyr at jeg skal felle hver 5 maske. Da begynner jeg med å strikke 4 masker. Feller. Den masken jeg nå har på høyre pinne telles som 1 maske siden det var forrige maske du felte, og ikke den du nå har på pinnen. Så da teller jeg 1(den du har på pinnen), 2, 3, 4 og fell femte maske. Gjenta. 

HVis du får opp at du skal felle for eks hver 4,3 maske så kan det være lurt notere seg hvor mange masker du har telt med en radteller. 

Du kan også bruke maskemarkører å markere hver 5 maske så du vet nøyaktig hvor du skal felle, og du slipper å telle under felling. Dette tar litt lenger tid, men da er du sikker på at du feller riktig antall. 

Tvinne tråder og felle i diagram

Når du strikker labbene kan trådene bli veldig lange på innsiden. Jeg pleier normalt ikke tvinne trådene så ofte når jeg strikker med lopigarn fordi det tover seg godt på innsiden av genseren, men bak(og mellom) labbene blir avstanden så lang at her er det et must. Det er like basic som det høres ut. Du skal bare lage en liten sturr bak så tråden holder seg inntil(slik som bildet viser)l. Pass på å stram litt til når du strikkere videre med garnet du har hentet opp. Hvis tråden blir for løs kan den bli synlig på utsiden av genseren.

Når du strikker labbene skal du felle i diagram. En “V” representerer 1 maske så da strikker du bare disse to maskene sammen. tadaa så enkelt var det.

Nå strikker du ferdig genseren:D

Sy sammen under ermene 

Nå setter du maskene under ermet over på 2 strømpepinner (6 mm). Jeg pleier å hente opp 2 masker i hver side slik at det ikke skal bli hull. Så vrenger du genseren og feller sammen under ermene fra vrangen. Er du usikker på hvordan du gjør dette kan du søke på “Three needle bind off” på youtube. Når du syr inn tråder etterpå må du bruke litt tråd og “tette igjen” hvis det er hull. Sy inn løse tråder. 

Skylle opp nystrikkede plagg

Nystrikkede plagg som er strikket i ull (Ikke super wash) skal skylles opp etter de er strikket ferdig. 

Det er flere grunner til det. Nystrikkede gensere er veldig stive og ubehagelige å ha på. Mønsteret er også ofte litt bulkete. Etter vask “slapper” fibrene av og ullen blir mykere og mønsteret blir helt jevnt. Når ullen er våt har du også mulighet til å strekke til i fasong. Jeg pleier å strekke ut bærestykket slik at det blir helt jevnt. 

Garnet kan også inneholde rester av overflødig farge som er lurt å få ut.

Jeg pleier å legge genseren i en bøtte eller i badekaret i lunkent vann. Så klemmer jeg alle luften ut av genseren. Deretter lar jeg den renne litt av seg og klemmer det overflødige vannet ut av genseren. Til slutt legger jeg genseren på et håndkle og ruller håndkle til en pølse. Jeg pleier å gjøre dette et par ganger(med nytt håndkle) før jeg til slutt tørker genseren flatt. Man tørker ullplagg flatt fordi våt ull strekker seg, noe som er ganske kjekt å vite hvis du faktisk vil ha den lenger enkelte steder. Alafosslopi bruker litt tid på å tørke, så hvis du har et varmt badegulv kan du tørke den der. 

Gratulerer! Du har nå strikket din aller første genser:D

Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev✉️

Vi sender deg e-post når vi har noe nytt!😁