Tips og triks til nye strikkere

Noe jeg absolutt elsker er å lære opp nye strikkere. Jeg syns det er så gøy å se en person gå fra å ha strikket sin aller første hullete prøvelapp til å fullføre sitt første plagg.

Så er her kommer mine tips til nybegynnere:

  • Strikk noe du syns er gøy selv om det ser vanskelig ut. Ingenting dreper motivasjonen mer enn å strikke noe så kjedelig som et skjerf eller en klut (selv om skjerf er veldig deilig å ha på og klut er nyttig!). Å strikke skjerf er greit for å lære seg å strikke rett og vrang, men etter du har har behersket rett og vrang er du klar for noe mer avansert. Det finnes mange ulike grener innenfor strikk. Jeg skal innrømme at jeg er litt sær på dette området. Jeg har prøvd å strikke ensfargede plagg og strukturstikk osv, men jeg syns ikke det er noe gøy. Finn din greie, enten om det er sokker, votter, strukturstrikk eller mønster.

En ting jeg selv ble veldig skremt av som nybegynner er hvordan mange oppskifter ser ut. Man tar en kjapp kikk og det er mange vanskelige begreper og forkortelser en ny strikker ikke forstår. Jeg må innrømme at hvis jeg har lyst til å strikke meg et plagg og oppskiften ikke gir noen meningen legger jeg den fra meg med en gang (selv nå etter mange år med strikk).

  • Strikkefasthet. Jeg får ikke sagt nok hvor viktig dette er. Den riktige måten å skjekke strikkefastheten på er å strikke en prøvelapp, skylle den opp og måle hvor mange masker du får på 10 cm ETTER at prøvelappen er tørr. Grunnen til dette er at mange garn endrer seg etter vask. Jeg vet at det er utrolig kjedelig å strikkelapp og må innrømme at jeg sjeldent gjør det selv. Så hvis du virkelig ikke vil : begynn å strikk ermene og mål der. Er strikkefastheten feil på ermene er det dumt, men ikke krise. Da kan du rette opp i pinnestørrelsen du bruker på bolen og bærestykket.
IMG_1299 (1).jpg

(Bilde: Caroline og Stine lærer å montere Norsk Skoggenser:D )

  • Strikkefasthet på mønster: Folk har forskjellig strikkfasthet når de strikker glattstrikk og når de strikker mønster. Jeg må alltid opp en eller to pinnestørrelser når jeg strikker mønster:D 
  •  Strikkefasten endrer seg også etterhvert som man blir en bedre strikker. Nye strikkere sitter ofte litt anspent og strammer til i tråden på harde livet. Det er ikke bare hodet som skal lære seg alle bevegelsene og teknikkene, men muskelene dine bruker litt tid kjenne igjen bevegelsene før du til slutt gjør det automatisk.
IMG_9277

 (Bilde: Line Sverdrup under opplæring :D)

  • Feil i strikk. Når man er ny strikker gjør man mye feil. Alt fra å miste masker til å strikke mønster feil. Det første ordentlig plagget du strikker vil ha mange feil, men da lærer du av feilene dine. Mange feil kan man rette opp i og du trenger ikke nødvedigvis rekke opp hele genseren hvis du ser at du har gjort en feil eller 5. Noen feil kan man leve med og andre ikke. Hvis jeg gjør en feil og kjenner på kroppen at jeg bør ta opp eller begynne å spørre andre «ser man dette» så vet jeg med megselv at jeg må ta opp!:D 

Jeg brukte selv lang tid på å bli en god strikker fordi jeg ikke hadde noen til å lære meg opp. Moren min og søsteren min har strikket masse i årevis, men på tidspunktet jeg lærte meg å strikke flyttet jeg mye rundt og hadde ikke tilgang på hjelp. Jeg har derfor blitt veldig flink til å rette opp feil i strikk.

  • Sittestilling. Ha støtte bak albuene når du strikker og slapp av i kroppen. I fjor gikk jeg gjennom en runde der jeg trodde jeg aldri kunne strikke igjen. Det kjentes som om jeg hadde blitt lam i begge armene. Jeg hadde så stive muskler i nakken at armene ikke fikk nok blod. Jeg strikker mellom 4 og 8 timer hver dag og strikkestillingen er helt avgjørende for at jeg ikke skal få betennelser. Nå er jeg i en spesiel situasjon fordi jeg delvis lever av stikking, men får du først en betennelse er det vanskelig å bli kvitt den.

Håper dette var til hjelp:D

 

Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev✉️

Vi sender deg e-post når vi har noe nytt!😁