Jeg får veldig mange spørsmål om garn og valg av garn. Jeg er en skikkelig ullnerd så her skal dere få lese litt!
Ettersom jeg hovedsaklig strikker plagg til friluftsliv og bruk ute i vær og vind bruker jeg hovedsaklig ubehandlet norsk og islandsk ull.Nordisk ull er svært robust og slitesterkt.
Når jeg skriver ubehandlet ull mener jeg ull som ikke er superwash-behandlet. Jeg er en av dem som ikke bruker superwashgarn. For de av dere som ikke vet hva det er så er det altså ull behandlet med et plastlag rundt ullfibrene slik at det skal kunne vaskes i maskin. Når garn blir superwashbehandlet mister det også ullens egenskaper som at den er selvrensende og puster. Det er ullfettet lanolin som gjør ullen selvrensende og dette forsvinner når et garn blir superwashbehandlet.
Sigrid Ekran i Arktisk sommer. Sigrid er tidligere verdensmester i langdistanse hundekjøring og stilte opp som modell i den nye boken min. (Oppskrift finner du boken min Villmarksgensere 2). Foto: Marte Stensland Jørgensen.
Norsk ull
Norsk ull er fantastisk! Vi har flere ulike saueraser i Norge og de kan deles inn i to “hovedtyper”: Sauerasene med to typer ull (dekkhår og underull) og sauerasene med kun underull. Hvis du er i tvil om hva dekkhår og underull er kan du titte litt på en polarhund. De lange stive robuste hårene du ser på hunden er dekkhår. Disse passer på at regn og skitt ikke kommer inn i pelsen på hunden. Underullen derimot holder hunden varm og er veldig myk.
Norske garn fra sauer med kun underull(crossbred):
Sauene med kun underull kalles crossbred. Deres ull består av lange svært, slitesterke fibere som tåler MYE. Garnene Peer gynt og rauma tretråds kommer fra cossbreadsauer. Til tross for at disse to garnene inneholder stort sett de samme type fibrene er de forskjellige i tykkelse og måten de er spunnet på. Peer gynt er et kamgarn, og dette betyr at ullen ligger parallelt. Garnet kjennes derfor mykere ut fordi de er færre fibre som stikker ut. Peer gynt inneholder også fire tråder. Rauma tretråds er et kardegarn og det betyr at fibrene ligger mer “hulter til bulter”. Det er mer luft i garnet, noe som gjør at plaggene blir lettere. Ulempen med å bruke ull uten dekkhår er at plaggene ikke blir vannavstøtende på lik linje med garn som for eks Alafosslopi. Det er viktig å nevne at all ubehandlet ull inneholder rester av sausens ullfett som gjør at plagget til en viss grad er vannavstøtende. Man kan også tilføre lanolin i plagget med lanoninvask hvis man ønsker det.
Norske garn fra sauer med underull og dekkhår:
Garn spunnet fra for eksempel Spælsau og Villsau er garn med både dekkhår og underull. Ullen til disse sauetypene er svært slitesterk. Rauma fører et firetråds spælsaugarn, mens villsaugarn kan man få kjøpt hos Hillesvåg ullvarefabrikk.
Hopi strikket i Vidde lamullgarn og Varde pelsullgarn (Oppskrift finner du i boken min Villmarksgensere 2.) Foto: Marte Stensland Jørgensen.
Islandsk ull:
Jeg bruker mye islandsk ull (Alafosslopi, Lettlopi og Platulopi)! Islandsk ull inneholder både dekkhår og underull. Underullen er myk og dekkhårene er stive. Dekkhårene og lanoninen i ullen gjøre plagget robuste og vannavstøtende.
Den islandske sauen er beslektet med de gamle norske sauerasene og har store likheter med dem. Det er mange grunner til at jeg bruker mye islandsk ull: Ullen er varmt, slitesterk, vannavstøtende og veldig fin å se på. Dekkhårene reiser seg som en glorie rundt genseren når det regner. I tillegg til ullens gode kvalitetet produseres den i utrolige mange fine farger!
Garnene kan klø litt, men islandsk ull er strengt tatt ikke beregnet på å være helt intill kroppen. Jeg bruker mine lopigensere som jakker og har nesten alltid en tynn ulltopp under.
Waqas (mannen min) på skitur i Føyka! Strikket i Troll, Blåne og Alafosslopi. Jeg liker ofte å mikse garnkvaliteter for å få et spesielt utseende på genseren eller å få få akkurat de fargene jeg ønsker. (Oppskift på Føyka finner du i boken min Villmarksgensere).
Til deg med sensitiv hud:
Jeg vet at det er noen der ute som syns ull klør mye. Ull blir alltid mykere etter vask og etter bruk og ikke døm ullen før du har strikket opp og skylt opp plagget. Jeg har laget en oversikt under med garnaltertiver til pinne 4,5 mm og 6 mm.
Husk at hvilken pinne man må bruke for å få oppgitt strikkefasthet er individuelt. Skjekk derfor alltid strikkefastheten før begynner.
Søsteren min, Ida, i Qanik hettejakke strikket i Alafosslopi og dobbel tråd lettlopi (Oppskriften finner du i boken min Villmarksgensere 2).
Alafosslopi(100 % Islandsk ull): Passer for deg som skal bruke plagget mye ute i allslags vær. Dette garnet inneholder dekkhår og underull fra sauen som gjør at den blir vannavstøtende. Plagg som er strikket i Alafosslopi tåler mye og hard bruk, men det tover seg litt sammen med bruk, så det er bedre at du strikker genseren for stor enn for liten. Garnet kan klø så jeg anbefaler å ha ullundertøy under.
(Dobbel tråd) Platulopi (100 % islandsk ull): Dette garnet er uspunnet så det kan være litt vanskelig å strikke med siden det ryker lett. Men du får en utrolig lett, lun og myk genser, men samme egenskaper som Alafosslopi. For å tilsvare Alafosslopi i tjukkelse må du strikke med dobbel tråd.
Blåne pelsullgarn(100 % norsk ull): Et garn av norsk pelssau. All ullen er farget på sauens naturlige farge som er grå, så ullen får en spesiell glans. Garn av høy kvalitet. Egner seg godt til friluftsliv.
Troll fra Hillesvåg ullvarefabrikk(100 % norsk ull): Et mykt og godt ullgarn av underull. Dette er et veldig godt alternativ til Alafosslopi derfor det blir for grovt for deg. Egner seg godt til friluftsliv.
En tråd Vams sammen med en tråd lamullgarn fra Rauma(100% noprsk ull): Myke og gode ullgharn av underull. Passer til friluftsliv.
Pickles tweedy(100 % ull): Nydelig tweedgarn i ull.
Drops Eskimo (100 % ull): Et mykt ullgarn.
Viking hobbygarn(100 % australsk ull): Et mykt ullgarn.
Bris from Viking yarn (60% baby alpaca, 11% merinoull og 29% nylon): Egner seg til innebruk.
Brushed alpaca fra Sandnes yarn (96% børstet alpakka og 4% nylon): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egner seg til innebruk.
Fat fairytale from DSA (100% børstet alpakka): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egner seg til innebruk.
Pus from DSA (70 % baby alpakka, 17 % akryl, 13 % polyamid): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egner seg til innebruk.
Påfugl from Dale yarn (73 % mohair og 22 % ull og 5 % polyamid): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egner seg til innebruk.
Drops melody (71% Alpakka, 25% Ull, 4% Polyamid): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egner seg til innebruk.
Hopi strikket i Lettlopi. (Oppskriften finner du i boken min Villmarksgensere 2.)
Lettlopi(100 % islandsk ull): Passer for deg som skal bruke plagget mye ute i allslags vær. Dette garnet inneholder dekkhår og underull fra sauen som gjør at den blir vannavstøtende. Plagg som er strikket i lettlopi tåler mye og hard bruk, men det tover seg litt sammen med bruk, så det er bedre at du strikker genseren for stor enn for liten. Garnet kan klø så jeg anbefaler å ha ullundertøy under.
Vidde lamullgarn(100% norsk ull): Vidde er et mykt norskt kvalitetsgarn av lamull som passer supert om du skal bruke genseren både ute og inne. Garnet inneholder kun underull, som betyr at det ikke er like vannavstøtende på lik linje med lettlopi, men til gjengjeld får du mye mykere plagg. Ull inneholder lanolin, som er sauens naturlig ullfett. Dette gjør at alle garn som er av ubehandlet ull (ikke superwash.) er til en viss grad vannavstøtende. Lanolin gjør også at plagget blir selvrensende. Egner seg både til friluftsliv og hverdagsplagg.
Varde pelsullgarn (100 % norsk ull): Et garn av norsk pelssau. All ullen er farget på sauens naturlige farge som er grå, så ullen får en spesiell glans. Garn av høy kvalitet. Egner seg både til friluftsliv og hverdagsplagg.
Platulopi (100 % islandsk ull): Dette garnet er uspunnet så det kan være litt vanskelig å strikke med siden det ryker lett. Men du får en utrolig lett, lun og myk genser, men samme egenskaper som Alafosslopi og Lettlopi.
Hip wool fra Hipknitshop(100% peruvian wool): Et supermykt alternativ for deg som klør. flott til hverdagsplagg.
Drops Alaska (100 % ull): Passer til både ute og innebruk.
Pure merino fra mimilano(100 % merinoull): Et garn for deg med veldig sensitiv hud. Passer til hverdagsplagg.
Alpakka tweed fra DSA: Et tweedgarn av alpakka og ull. Jeg reagerer på alpakka så jeg kan dessverre ikke si så mye om dette garnet annet enn at det ser nydelig ut. Plagg i alpakka blir veldig fort våte ute så det egner seg ikke til friluftsliv.
Drops Nepal(65 % ull 35% alpakka): Passer til hverdagsplagg.
Alpakka ull fra sandnes garn(65 % ull 35% alpakka): Passer til hverdagsplagg.
Big sterk fra DSA (40 % fineste alpakka, 40 % merinoull og 20 % nylon): Passer til hverdagsplagg.
Faerytale fra DSA (100 % børstet alpakka): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egnet til innebruk.
Drops Air(65% Alpakka, 28% Polyamid, 7% Ull): Egnet til innebruk.
Drops brushed alpakka silk (77 % børstet alpakka, 23 % silke): Her får du et litt “pusete” utseende på plagget. Egnet til innebruk.
Vi sender deg e-post når vi har noe nytt!😁