Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Historien om Kvitebjørn og tips til hvordan du strikker den

Ideen til Kvitebjørn ble til på den gamle jobben min. Jeg satt alltid å fiklet med ting og tegnet på alle mulig ark på jobben så jeg fikk en liten tegnebok av to kolleger (jeg tror de var rimelig lei av at alle arkene deres ble klusset på haha). Samme dag tegnet jeg det første utkast til Kvitebjørn og jeg hadde så lyst til å begynne å strikke at jeg måtte bestille garn med en gang! Som vanlig så måtte jeg rekke opp endel. Hodet til bjørnen ble for stort i forhold til resten av kroppen så jeg rekket opp og strikket igjen.
Genseren er strikket med 8 farger, men man strikker aldri med mer enn 2 farger på en gang. Jeg har også laget barneoppskift og en versjon med 4 farger. Alle versjonene finner du i boken min. (Boken kan bestilles her)
Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er img_6190.jpg
 
En av tegningene mine av hvordan bjørnen skulle se ut. Dette bildet er tatt i hjemmet vårt og jeg har også dekorert døren i spisestuen med en Isbjørn:D
 
 

Da jeg ble ferdig med den første genseren ble jeg så fornøyd at jeg måtte strikke enda en med en gang! I løpet av vinteren endte jeg opp med å strikke 7 eller 8 Kvitebjørngensere. 

Jeg hadde så lyst til at et av bildene av Kvitebjørn i boken skulle bli tatt på Svalbard. Jeg sendte derfor en Kvitebjørn til Melissa Schafer som har gitt ut en bok om Isbjørner sammen med kjæresten Fredrik Granath! De skulle opp til Svalbard for å jobbe og skulle ta noen bilder mens de var der. Dette var rett før kommunegrensene ble stengt på grunn av Korona. Jeg fikk en melding av Melissa om at de hadde så lite tid før de måtte dra igjen, men de fikk tatt noen bilder! Jeg kjente at jeg ble skikkelig stressa! for jeg hadde så lyst til å ha med bildene i boken fra Svalbard. Men heldigvis så ordnet det seg. 

Dette bildet har et tomt alt-attributt, og filnavnet er 0g9a7805-2.jpg

Et av bildene Melissa Schafer sendte meg før de måtte dra fra Svalbard på grunn av koronarestriksjoner. Foto= Fredrik Granath

Kvitebjørngenseren er en ganske grei genser å strikke, selv for nybegynnelse. Men det er enklete ting som jeg har fått spørsmål om som jeg skal forklare her:D 

Lange avstander og strikkefasthet

Den ene er at man må tvinne trådene når det er lange avstander. Å tvinne tråden er akkurat det det høres ut som. Du må bare fange tråden som blir lang med tråden du strikker med. Det finnes masse filmer på youtube om hvordan man gjør det og du kan søke på “how to catch floates in knitting”. Det er også veldig vanlig å strikke strammere på mønster så det er godt mulig du må bruke en større pinnestr enn det som er oppgitt som veiledende pinnestr. 

Hvordan øke når det er mønster på hele ermet
Den andre tingen folk lurer på er hvordan man øker masker i mønster. Dette er mye enklere enn det ser ut som ved første øyekast. Jeg pleier å strikke en vrang maske midt under ermene for å lage et tydelig skille mellom start og slutt på runden. Du strikker opp til der du skal øke masker på hver side av den vrange masken. 
Sånn ser innsiden av ermet ut. 

Økning på høyre side av midtmasken=

Se hvor du er i diagrammet. Så la oss si at du er på rad 10 og maske 3 når du er ferdig med runden og er klar til å øke(høyre bilde). Bruk ark til å markere hvor i diagrammet du er. Skyver arket en maske bort mot venstre. Som du ser på bildet skal du øke i mørk rosa(venstre bilde). 

Økning på venstre side av midtmasken=

Du gjør akkurat det samme som på høyre side bare omvendt. Finn ut hvor du er i diagrammet og skyv arket et hakk til høyre som bildet viser. Nå skal du øke i lys lilla. 

Hvordan strikke bjørnene 

Det kan være litt forvirrende å strikke bjørnene! Mitt beste tips er å bruke arket igjen og legge det over de radene du ennå ikke har strikket.  

Garn til Kvitebjørn 

Hvilket garn du bør bruke avhenger bruk. Jeg foretrekker Lettlopi,  Vidde lamullgarn og Varde pelsullgarn som jeg har oppgitt i boken, men det er mulig du vil ha en genser med andre egenskaper og utseende. Her er en oversikt over noen av alternativene🐧

🌲🐑Lettlopi= Passer for deg som skal bruke plagget mye ute i allslags vær. Dette garnet inneholder dekkhår og underull fra sauen som gjør at den blir vannavstøtende. Plagg som er strikket i lettlopi tåler mye og hard bruk, men det tover seg litt sammen med bruk, så det er bedre at du strikker genseren for stor enn for liten. Garnet kan klø så jeg anbefaler å ha ullundertøy under. 
🐑🌲Platulopi= Dette garnet er uspunnet så det kan være litt vanskelig å strikke med siden det ryker lett. Men du får en utrolig lett, lun og myk genser, men samme egenskaper som Lettlopi. 
🐑🌲Vidde lamullgarn= Vidde er et mykt norskt kvalitetsgarn av lamull som passer supert om du skal bruke genseren både ute og inne. Garnet inneholder kun underull, som betyr at det ikke er like vannavstøtende på lik linje med lettlopi, men til gjengjeld får du mye mykere plagg. Ull inneholder lanolin, som er sauens naturlig ullfett. Dette gjør at alle garn som er av ubehandlet ull (ikke superwash.) er til en viss grad vannavstøtende. Lanolin gjør også at plagget blir selvrensende.
🐑🌲Varde pelsullgarn=  Et garn av norsk pelssau. All ullen er farget på sauens naturlige farge som er grå, så ullen får en spesiell glans. Garn av høy kvalitet. Egner seg godt til friluftsliv. 

🐑Pure merino fra mimilano= Et garn for deg med veldig sensitiv hud. 100 % merino. Passer til hverdagsplagg.

🐑Alpakka tweed fra DSA= Et tweedgarn av alpakka og ull. Jeg reagerer på alpakka så jeg kan dessverre ikke si så mye om dette garnet annet enn at det ser nydelig ut. Plagg i alpakka blir veldig fort våte ute så det egner seg ikke til friluftsliv. 

🐑Drops Nepal, Alpakka ull fra sandnes garn eller Big sterk fra DSA(disse garnene inneholder alpakka og ull) = Passer til hverdagsplagg.

Faerytale fra DSA, Drops Air eller Drops brushed alpakka silk = Børstet alpakka. Her får du et litt “pusete” utseende på plagget.(egnet til innebruk). 

🐑Drops Alaska= 100 prosent ull. Passer til Både ute  og innebruk.
Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev✉️

Vi sender deg e-post når vi har noe nytt!😁