Nå begynner det å bli en stund siden jeg har delt et blogginnlegg og idag fikk jeg plutselig lyst til å skrive et innlegg om et av mine egne favorittdesign, nemlig Kvitebjørngenseren! Jeg har fått endel spørsmål om hvordan man øker masker på ermene når det er mønster og jeg skal også forklare der her.
Bilder fra i vinter! Foto: Marte Stensland Jørgensen
Høsten 2019 satte jeg igang med min andre bok, “Villmarksgensere 2- varme gensere til små og store eventyrere”. Jeg må ærlig innrømme at jeg syns det var veldig skummelt å begynne på bok 2. Plutselig følte jeg et press om å levere siden min første bok hadde solgt så bra. Jeg bestemte meg derfor for å jobbe non stop fra høsten til boken gikk i trykken. Arbeidsdagene ble ekstremt lange og fritid visste jeg ikke hva var for noe. Etter at boken gikk i trykken tok det mange uker før jeg «landet», men da jeg i august fikk holde boken for første gang i hendene kjente jeg at det var verdt hver eneste time! Jeg ble så stolt at jeg måtte felle noen tårer. Jeg må også bare legge til at jeg har hatt vanvittig god hjelp av teststrikkerne mine!
To av Kvitebjørngenserene jeg strikket i vinter! Den røde strikket jeg til megselv og jeg gleder meg mye til å bruke den:D

Da jeg ble ferdig med den første genseren ble jeg så fornøyd at jeg måtte strikke enda en med en gang! I løpet av vinteren endte jeg opp med å strikke 7 eller 8 Kvitebjørngensere.
Jeg hadde så lyst til at et av bildene av Kvitebjørn i boken skulle bli tatt på Svalbard. Jeg sendte derfor en Kvitebjørn til Melissa Schafer som har gitt ut en bok om Isbjørner sammen med kjæresten Fredrik Granath! De skulle opp til Svalbard for å jobbe og skulle ta noen bilder mens de var der. Dette var rett før kommunegrensene ble stengt på grunn av Korona. Jeg fikk en melding av Melissa om at de hadde så lite tid før de måtte dra igjen, men de fikk tatt noen bilder! Jeg kjente at jeg ble skikkelig stressa! for jeg hadde så lyst til å ha med bildene i boken fra Svalbard. Men heldigvis så ordnet det seg.

Et av bildene Melissa Schafer sendte meg før de måtte dra fra Svalbard på grunn av koronarestriksjoner. Foto= Fredrik Granath
Kvitebjørngenseren er en ganske grei genser å strikke, selv for nybegynnelse. Men det er enklete ting som jeg har fått spørsmål om som jeg skal forklare her:D
Lange avstander og strikkefasthet
Den ene er at man må tvinne trådene når det er lange avstander. Å tvinne tråden er akkurat det det høres ut som. Du må bare fange tråden som blir lang med tråden du strikker med. Det finnes masse filmer på youtube om hvordan man gjør det og du kan søke på «how to catch floates in knitting». Det er også veldig vanlig å strikke strammere på mønster så det er godt mulig du må bruke en større pinnestr enn det som er oppgitt som veiledende pinnestr.

Økning på høyre side av midtmasken=
Se hvor du er i diagrammet. Så la oss si at du er på rad 10 og maske 3 når du er ferdig med runden og er klar til å øke(høyre bilde). Bruk ark til å markere hvor i diagrammet du er. Skyver arket en maske bort mot venstre. Som du ser på bildet skal du øke i mørk rosa(venstre bilde).
Økning på venstre side av midtmasken=
Hvordan strikke bjørnene
Garn til Kvitebjørn
Hvilket garn du bør bruke avhenger bruk. Jeg foretrekker Lettlopi, Vidde lamullgarn og Varde pelsullgarn som jeg har oppgitt i boken, men det er mulig du vil ha en genser med andre egenskaper og utseende. Her er en oversikt over noen av alternativene🐧
🐑Pure merino fra mimilano= Et garn for deg med veldig sensitiv hud. 100 % merino. Passer til hverdagsplagg.
🐑Alpakka tweed fra DSA= Et tweedgarn av alpakka og ull. Jeg reagerer på alpakka så jeg kan dessverre ikke si så mye om dette garnet annet enn at det ser nydelig ut. Plagg i alpakka blir veldig fort våte ute så det egner seg ikke til friluftsliv.
🐑Drops Nepal, Alpakka ull fra sandnes garn eller Big sterk fra DSA(disse garnene inneholder alpakka og ull) = Passer til hverdagsplagg.
Faerytale fra DSA, Drops Air eller Drops brushed alpakka silk = Børstet alpakka. Her får du et litt “pusete” utseende på plagget.(egnet til innebruk).


Venstre bilde: Marte Stensland Jørgensen.