Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

HVORDAN STRIKKE ALASUQKOFTE

Da har jeg endelig fått laget et blogginnlegg om hvordan man strikke koftene fra bøkene mine. I dette innlegget skal jeg ta for meg Alasuqkoften, men fremgangsmåten er akkurat den samme i alle koftemodellene mine. 

Jeg må gjøre oppmerksom på at det er mange forskjellige måter å lage en kofte på, både i fremgangsmåte og knappestolper. Her skal jeg jeg vise den metoden jeg bruker. Om du ønsker å bruke en annen metode er det bare å gjøre det 😀 <3 

Dersom du er nybegynner anbefaler jeg å lese blogginnlegget mitt om hvordan man strikker genser med rundfelling først<3 Kan leses HER

Oppskriften på Alasuqkofte finner du i boken min Villmarksgensere vol 2

Jeg vil på forhånd beklage at lyset på bildene er så dårlig. Jeg bor i et hus fra 1939 og vinduene på den tiden var ikke så store

Oppklippskant

Du begynner med å strikke vrangborden frem og tilbake og når du er ferdig med det skal du lage oppklippskant. Her legger du opp masker ved å lage løkker bortover. Jeg pleier å strikke oppklippkanten med vrange masker for å lettere å se hvor de er, men dersom du ønsker å strikke rette masker er det helt ok det også.

Når man går fra rett maske til vrang maske kan det bli litt løst i overgangen så pass på å stram litt til. I partiene med mønster pleier jeg å tvinne trådene jeg ikke bruker før og etter jeg har strikket de vrange maskene for å få med meg alle trådene over til neste runde.  

Når strikker du ferdig koften. Husk å fell oppklippsmaskene før du begynner på halsen. 

Tråder 

Jeg pleier å dra frem alle trådene i oppklippkanten slik at jeg slipper å feste en million tråder. Som regel skyller jeg opp koften og lar den tørke før jeg syr slik at jeg kan forme den i våt tilstand. 

Frem med symaskinen 

Det eneste du trenger å kunne er å sy frem og tilbake og du trenger ikke ha noen spesielle ferdigheter innenfor sying. Dersom du kun skal strikke denne ene koften er det ikke noe poeng i å kjøpe egen symaskin hvis du ikke allerede har en liggende, men det er en veldig god investering hvis du har planer om å strikke kofter og gensere med isydde ermer i fremtiden. En symaskin åpner opp en helt ny verden av plagg du kan lage til kjente og kjære<3 

Du skal sy to sømmer på hver side i oppklippkanten. Jeg pleier å sy to ganger med rette sting. Jeg syr med rette sting fordi jeg liker å klippe opp før jeg strikker knappestolpene, og derfor ønsker mest mulig hold. 

Klipp opp mellom sømmene 

Hente opp masker 

 Felle av 

Jeg pleier å felle av med pinne 6 mm slik at knappestolpen blir fin og elastisk. 

Hent opp masker til belegg 

 

Stuss overflødig tråder  

Sy inn belegg med løse sting 

Nå henter du opp masker på samme måte som første knappestolpe, men nå skal du også lage knapphull jevnt fordelt. Jeg har brukt tråder til å markere hvor mine knapphull skal være.  

Hvordan strikk knapphull 

Knappene jeg har oppgitt i oppskriften er 25 mm, men her bruker jeg 22 mm. Ved bruk av knapper som er 25 mm er knapphullene litt trange de første gangene du bruker koften, men vier seg fort ut.  

 

Sy inn knapper 

Tada! Nå er koften din ferdig 😀 

 

Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev✉️

Vi sender deg e-post når vi har noe nytt!😁